Back to All Events

Navidad con música barroca // Fredrikstad domkirke

  • Riddervoldsgate 6 (map)

Ensemble Wirakocha presenterer en helt annerledes julekonsert!

Vi spiller vakker, rytmisk, energisk og trist julemusikk fra de spanske koloniene i Latin-Amerika på 1600-tallet. Barokkens blomstrende tonespråk møtte her rytmikken og temperamentet til urinnvånerne, som sammen skapte et helt unikt uttrykk. Repertoaret har sitt opphav i en mørk periode av historien da kriger, slaveri, undertrykkelse, rasisme og fornektelse av det menneskelige utrykkes på mange måter, også i kulturen.

Det meste av repertoaret er kirkemusikk, brukt hovedsakelig av jesuittene for å spre den kristne troen i de spanske koloniene. Musikken ble påvirket av urbefolkningene i Latin-Amerika og av de forskjellige grupper av afrikanske slaver og asiatiske arbeidere som var blitt hentet for å grave etter gull og jobbe på plantasjene. Musikken har derfor røtter i alle verdens hjørner, og vi tror at den kan snakke til alle mennesker, på tvers av kulturer og uavhengig av opphav. Komponistene som er representert er hovedsakelig enten spanske som levde og døde i koloniene (Tomás de Torrejón y Velazco, Juan de Araujo, Antonio de Salazar) eller innfødte komponister fra Mexico (Manuel de Sumaya), Guatemala (Gaspar Fernandes) og Peru (José de Orejón y Aparicio).

Det meste av repertoaret hører til kategorien «villancico». Dette er en sjanger av hovedsakelig vokalmusikk skrevet for å bli sunget i forskjellige sammenhenger, og som etter hvert utviklet seg til å bli spesielt forbundet med julemusikk. Derfor kommer alle musikerne i Ensemble Wirakocha til å synge, eller veksle mellom å spille og synge på forskjellige stykker. Dette skaper en helt spesiell atmosfære og energi. Sangene vi fremfører er for det meste på spansk, men det vil også bli fremført stykker med tekst på urspråkene quechua (Inka) og nathual (Aztek), samt dialektene som ble snakket på denne tiden og som har overlevet gjennom manuskripter.

Musikerne:
Laila Finvik Pettersen - sopran og fortelling
Adrian Lara - kontratenor og panfløyte
Kristin Janset – blokkfløyter
Oda Habbestad – barokkfiolin
Tove Bagge – barokkbratsj
Roar Bye – barokkcello
Nikolai Endresen Dahl – cembalo
Thomas Schoofs Melheim – teorbe og barokkgitar
Martin Ulvin – perkusjon
David Cariano – perkusjon
Wirakocha Ung - sang

Billetter kjøpes i døra eller på hoopla.no: 200,-/100,-
Familiepris kun i døra: 350,-

Sjekk oss ut på Soundcloud: https://soundcloud.com/user-968148253

Turnèplan:
9.12 kl.19: Kampen kirke, Oslo.
14.12 kl.19: Sentralen, Oslo.
15.12 kl.19: Gjøvik kirke.
11.1 kl.19: Asker kirke
12.1 kl.19: Fredrikstad domkirke
13.1 kl.19: Ås kirke.

Konsertene er støttet av Norsk kulturråd.

Sjekk ut https://www.barokk-kooperativet.no/ for informasjon om andre flotte ensemble som spiller barokkmusikk i Norge!

47171207_774160972926454_5112958476246581248_o.jpg