Back to All Events

PÅ SPORET AV DEN TAPTE TID - MARCEL PROUST - LITTERATURHUSET I FREDRIKSTAD

PÅ SPORET AV DEN TAPTE TID

 

 

Mandag 5. september 2016
Klokken : 19:00 - 20:00

Pris: 100
Sal: Thygesen
Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

 

Hvem har ikke hørt om madeleine-kaken fra Marcel Prousts romanverk På sporet av den tapte tid?  Verket er blant verdenslitteraturens mest innflytelsesrike, og representerer et tidlig høydepunkt i den moderne litteraturhistorien.

Denne kvelden har vi invitert professor Ragnhild Reinton fra Universitetet i Oslo for å vise vei inn i dette komplekse og mangslungne romanverket, som i disse dager kommer i revidert oversettelse.

Fotografiet som skandaliserte Prousts mor: Marcel Proust (sittende), Robert de Flers (venstre) og Lucien Daudet (høyre), ca. 1894.

Fotografiet som skandaliserte Prousts mor: Marcel Proust (sittende), Robert de Flers (venstre) og Lucien Daudet (høyre), ca. 1894.

Marcel Proust (1871–1922) er en av de store mesterne i litteraturhistorien. På sporet av den tapte tid har inspirert utallige forfattere og litteraturteoretikere. Proust var jurist, men praktiserte yrket bare i en kort periode. Han nøt livet i Paris-salongene, og skrev artikler. Da han begynte å skrive på sitt store verk, lukket han seg mer og mer inne.

På sporet av den tapte tid (À la recherche du temps perdu) ble utgitt mellom 1913 og 1927, består av 15 bind, med over 2000 karakterer. Det er flere spor i verkets ytre handling, men hovedsporet kan ansees å være Marcels forsøk på å slå gjennom i den parisiske sosieteten ved å bli forfatter. Et annet viktig spor er fortellingen om Charles Swann og hans kone Odette.

Proust arbeidet på alle delene av verket samtidig; siste kapittel av siste bind ble skrevet like etter første kapittel i første bind. Han jobbet på en veldig rotete måte der han flyttet på episoder han hadde skrevet ved å klippe dem ut fra et sted, og lime dem inn et annet sted. Man mente han gjorde dette fordi han stadig kom på flere barndomsminner mens han skrev, som måtte inn.

Ragnhild Reinton fører oss inn i Prousts verden.