Back to All Events

Ord i Grenseland 1. – 4. september 2016 - Gamlebyen i Fredrikstad

Litteraturfestivalen Ord i Grenseland

I år arrangeres litteraturfestivalen Ord i Grenseland for sjette gang. Rammen er perfekt: festivalen avvikles i sin helhet innenfor de gamle festningsmurene i Gamlebyen i Fredrikstad og alt er duket for en spennende og innholdsrik helg.

Årets utgave av Ord i Grenseland tilbyr noe for enhver smak. Det blir prisutdeling, boklansering, debatt, samtaler, bokbad, musikalske innslag, film, kåserier, Kirken i Grensleland, caféteater og mye, mye mer. Barn og ungdom er også ivaretatt: et rikholdig skoleprogram betyr at distriktets elever får forfattermøter de ikke glemmer med det første. Og høykultur for barn, er det mulig? Selvfølgelig! Vi gir dere Hamlet og Shakespeare presentert på en måte som trollbinder alle fra 7-100.

Hjertelig velkommen til Ord i Grenseland.


PROGRAM

Program

Arrangementer listenavigering

  Åpning av litteraturfestivalen 2016

  1. september kl. 18:00 - 20:00

  Gamlebyen kulturhus

  Kirkegaten 24 
  Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Program Åpning av festivalen ved William Nygaard, leder i Norsk PEN. Prisutdeling: Ord i Grenseland-prisen deles ut til årets vinner. Prisvinner vil bli publisert. Bokbad med Vigdis Hjorth, intervjuet av Bernhard Ellefsen Hjorth har en lang rekke bøker bak seg, hun debuterte allerede i 1983 og siden har hun knapt ned pennen. Prisene har regnet over forfatteren som skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Hun har hun markert seg…

  Finn ut mer »

  Caféteater – Farvel til Seierherrene

  1. september kl. 21:00 - 22:00

  Gamlebyen kulturhus

  Kirkegaten 24 
  Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Et samarbeid med Litteraturfestivalen Ord i Grenseland og Kulturnatt Fredrikstad Spilles i Gamlebyen kulturhus (kafeen), Fredrikstad Inspirert av Fjodor Dostojevskij, Ernest Hemingway og Harold Pinter presenterer Cafeteatret Fredrikstad sin nye produksjon, Farvel til seierherrene, som har urpremiere onsdag 31. august 2016 og spilles i Gamlebyen, Fredrikstad under litteraturfestivalen Ord i grenseland og Kulturnatt Fredrikstad, totalt syv forestillinger. Billettsalget har startet!  Billettbestilling på mobil 41251870 eller i kommentarfeltet på Cafeteatret Fredrikstads facebookside. Oppsetningen er støttet av Fredrikstad Kommune og Fritt Ord.

  Finn ut mer »

  Helene Uri – Hålke

  2. september kl. 18:00 - 18:45

  Teglhuset

  Færgeportgaten 78b 
  Gamle Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Helene Uri er denne høsten aktuell med romanen Hålke. Møt henne i samtale med Fredrik Wandrup. Ebba og Karl har vært gift i snart en mannsalder. De har delt sorger og gleder, de har oppdratt barn sammen, elsket, sveket og bedratt. Sår har oppstått, blåmerker er blitt leget. Nå er de pensjonister, med aldrende kropper; ute er det vinter, og når verden en dag er glasert i tykk og hard is, når kommunen ikke har råd til strø, når en…

  Finn ut mer »

  Lokal festaften

  2. september kl. 19:00 - 22:00

  Teglhuset

  Færgeportgaten 78b 
  Gamle Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Velkommen til en litterær  festaften med lokale krefter i spissen. Denne kvelden får vi møte Lars Haga Raavand, Casper André Lugg, Linde Hagerup, Victoria Kielland, Jan Ove Ekeberg, Jan Erik Fjell, Lisa Aisato og Monica Isakstuen. Programmet ledes av Bernhard Ellefsen. I tillegg blir det prisutdeling fra Fredrik Halvorsens legat. Prisvinner vil bli publisert. Bjørn Halstensen og Dennis Storhøi står for musikalske innslag under og etter forestillingen. Billetter kr 215,- inkludert avgift kjøper du her

  Finn ut mer »

  Caféteater – Farvel til seierherrene

  2. september kl. 20:00 - 21:00

  Gamlebyen kulturhus

  Kirkegaten 24 
  Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Et samarbeid med Litteraturfestivalen Ord i Grenseland og Kulturnatt Fredrikstad Spilles i Gamlebyen kulturhus (kafeen), Fredrikstad Inspirert av Fjodor Dostojevskij, Ernest Hemingway og Harold Pinter presenterer Cafeteatret Fredrikstad sin nye produksjon, Farvel til seierherrene, som har urpremiere onsdag 31. august 2016 og spilles i Gamlebyen, Fredrikstad under litteraturfestivalen Ord i grenseland og Kulturnatt Fredrikstad, totalt syv forestillinger. Billettsalget har startet!  Billettbestilling på mobil 41251870 eller i kommentarfeltet på Cafeteatret Fredrikstads facebookside. Oppsetningen er støttet av Fredrikstad Kommune og Fritt Ord

  Finn ut mer »

  Erik Rudeng: kåseri om familien Wiel

  3. september kl. 12:00 - 12:45

  Kommandantgaarden

  Tøihusgaten 
  Gamle Fredrikstadd, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Erik Rudeng kåserer om familien Wiel og veien fra Saugbruksforeningen i Halden til Aschehoug forlag. Erik Rudeng har hatt mange sentrale roller i norsk kulturliv, som forlagsmann, faglitterær forfatter, kulturpolitiker, museumsdirektør og daglig leder av Institusjonen Fritt Ord. Gjennom det mangfoldige virket går en rød tråd; videreføring og fornying av det som høytidelig kalles norsk demokrati og kulturarv. Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøper du her

  Finn ut mer »

  Hamlet og Shakespeare for barn (og alle andre)

  3. september kl. 13:00 - 13:45

  Teglhuset

  Færgeportgaten 78b 
  Gamle Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Store for små er klassikere fra litteraturen som blir gjenfortalt for barn. I mange av de store fortellingene finner vi ingredienser som forbrytelser, forbannelser, drømmer, hekser, trollmenn, krig, fattigdom, kjærlighet, hat, overtro og løgner. Store for små henter fram magien i historier vi tenker på som for avanserte eller kompliserte for yngre lesere. Vi har skrevet om William Shakespeares Hamlet så historien også passer for unge mennesker og historien fortelles av Sara Birgitte Øfsti.  Prins Hamlet ønsker å hevne seg…

  Finn ut mer »

  «Festung Norwegen – Welcome to Norway» – «Ord om Grenseland»

  3. september kl. 13:00 - 14:15

  Gamlebyen kulturhus

  Kirkegaten 24 
  Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Journalist Åse Brandvold, professor og historiker Knut Kjeldstadli, statsviter Rania Maktabi og journalist Simen Ekern i samtale med Roy Freddy Andersen – en samtale om migrasjon. Knut Kjeldstadli er en norsk historiker, professor og politiker.Hans hovedarbeidsområder er sosialhistorie, arbeiderhistorie, arbeiderbevegelsens historie, migrasjonshistorie og byhistorie.         Simen Ekern er journalist og forfatter. Han er utdannet idéhistorieker. Ekern regnes som en av Norges fremste Italia-kjennere, og begynte sin journalistiske karriere i studentavisen Universitas, der han også satt som styremedlem fra 2006…

  Finn ut mer »

  Kjell Arild Pollestad, kåseri

  3. september kl. 13:00 - 13:45

  Kommandantgaarden

  Tøihusgaten 
  Gamle Fredrikstadd, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  En fortelling om livet i Roma under keiser Nero. I Italia i det 1. århundre etter Kristus, på keiser Neros tid, følger vi to unge menn, begge studenter, som er ute på eventyr i en farlig, men fascinerende verden.Holberg anså Petronius som selve mesteren i latinsk prosa, men advarte av moralske grunner mot at de unge fikk lese ham. Satyricon gir et særdeles levende bilde av de mer nattlige sider av livet i Romerriket.   Kjell Arild Pollestad er født…

  Finn ut mer »

  Erik Fosnes Hansen – boklansering

  3. september kl. 14:00 - 14:45

  Teglhuset

  Færgeportgaten 78b 
  Gamle Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Endelig er den her, Erik Fosnes Hansens femte roman, Et hummerliv.  Året er 1982. Fjorten år gamle Sedd forsøker å finne ut hva som beveger seg på dypet. Rundt ham faller hans verden langsomt fra hverandre. Fåvnesheim Høyfjellshotell vakler, hans besteforeldre vakler, kokken Jim vakler. Selv forsøker han å stå oppreist mens han forteller om alt som skjedde det året. Et hummerliv handler om Sedd, en gutt på grensen til voksenlivet og hotellet som er hans barndomshjem. Romanen er en burlesk…

  Finn ut mer »

  Thorvald Steen: Alexander den store

  3. september kl. 14:00 - 14:45

  Kommandantgaarden

  Tøihusgaten 
  Gamle Fredrikstadd, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Året er 323 før vår tid. Kong Aleksander av Makedonia – for ettertiden kjent som Aleksander den store – ligger forgiftet og lammet i sitt palass i Babylon. Han er trettito år gammel, har hatt Aristoteles som læremester og er den største hærføreren verden har sett. I den andre enden av palasset sitter Phyllis innelåst i et rom. Hun er kokk for kongens hær og er arrestert av de nye herskerne. Hele sitt voksne liv har hun levd i felten,…

  Finn ut mer »

  Foredrag ved Åse Brandvold «En flukt som aldri tar slutt»

  3. september kl. 15:00 - 15:45

  Gamlebyen kulturhus

  Kirkegaten 24 
  Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Jeg er i helvete. Jeg er i Kabul.» Tekstmeldingen er fra Bashir. Journalist Åse Brandvold mottar den 16 dager etter at han er blitt arrestert utenfor Stortinget. Året er 2007. Sammen med 42 andre afghanske asylsøkere har Bashir skapt overskrifter ved å gå Asylmarsjen – pilegrimsruta motsatt vei fra Trondheim til Oslo. En flukt som aldri tar slutt er historien om hva som skjedde etterpå. Forfatteren har brukt flere år på å finne igjen de 43 afghanerne som gikk Asylmarsjen. Hun tar…

  Finn ut mer »

  Kritikk – takk! Med Helene Uri og Mattis Øybo

  3. september kl. 15:00 - 15:45

  Teglhuset

  Færgeportgaten 78b 
  Gamle Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  «Morsommere enn Nytt på nytt, jo!», har begeistrede gjester uttalt. Med Kritikk, takk kan publikum vente seg forrykende samtaler om ferske bokutgivelser. Høstens første Kritikk, takk legges til Ord i Grenseland. Fast leder av panelet, litteraturkritiker Bernhard Ellefsen, har invitert forfatterne Helene Uri og Mattis Øybo – som begge er aktuelle med nye bøker denne høsten. Arrangementet er i samarbeid med Fredrikstad bibliotek og Litteraturhuset Fredrikstad. Mer informasjon kommer. Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

  Finn ut mer »

  Torbjørn Færøvik, Asias kulturelle perler

  3. september kl. 15:00 - 15:45

  Kommandantgaarden

  Tøihusgaten 
  Gamle Fredrikstadd, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Lenge før Harald Hårfagre og vikingene trådte inn på Norges historiske scene utviklet Kina og andre land i Asia store sivilisasjoner. Kina har en firetusenårig historie, Indias er nesten like gammel. Fortidsminnene er mange og rike. Forfatter og historiker Torbjørn Færøvik – denne høsten bokaktuell med «Orientekspressen. En vårreise» – tar deg med på skattejakt. Torbjørn Færøvik er cand. philol. med kinesisk historie som hovedfelt. Han har nær tretti års praksis som journalist, blant annet fra NRK, hvor han var…

  Finn ut mer »

  Møte med Linnea Myhre

  3. september kl. 16:00 - 16:45

  Teglhuset

  Færgeportgaten 78b 
  Gamle Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Linnèa Myhre er fra Molde. Hun debuterte i 2012 med romanen Evig søndag, som hun fikk Tabuprisen for. I 2014 kom hennes andre roman, Kjære. Linnéa Myhre er en norsk forfatter og tidligere blogger. Hun er denne høsten aktuell med romanen Hver gang du forlater meg. Møt Linnea Myhre i samtale med Tiril Broch Aakre. (Forfatterfoto: Guro Beitohagen) Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her    

  Finn ut mer »

  To vise menn i Gamlebyen

  3. september kl. 17:00 - 17:45

  Teglhuset

  Færgeportgaten 78b 
  Gamle Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  To av Herrens representanter på jord, biskop Atle Sommerfeldt og pater Kjell Arild Pollestad møtes til en prat om skjemt og alvor mellom himmel og jord. Ordet er ikke fritt, NRKs mangeårige afrikakorrespodent Tomm Kristiansen leder våre vise menn. Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

  Finn ut mer »

  Løvekvinnen – fra bok til film.

  3. september kl. 17:00 - 19:00

  Fredrikstad kino

  Nygaardsgata 16 
  Fredrikstad, Fredrikstad 1606 Norge 

  + Google Map

  Kinoklubb Norge, Fredrikstad Kino og Ord i Grenseland inviterer til spesialvisning av Vibeke Idsøes ferske film, Løvekvinnen, lørdag 3. September kl. 17:00 på Fredrikstad Kino. I en liten stasjonsby i Norge, kommer Eva Arctander til verden. Hennes mor, Ruth, dør i barsel og faren, stasjonsmester Gustav Arctander, sitter tilbake med et barn helt ulikt noe man har sett før: Hun er dekket av lyst hår over hele kroppen. Denne ekstraordinære og gripende historien er bygget på Erik Fosnes Hansens kritikerroste,…

  Finn ut mer »

  Caféteater – Farvel til seierherrene

  3. september kl. 18:00 - 19:00

  Gamlebyen kulturhus

  Kirkegaten 24 
  Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Et samarbeid med Litteraturfestivalen Ord i Grenseland og Kulturnatt Fredrikstad Spilles i Gamlebyen kulturhus (kafeen), Fredrikstad Inspirert av Fjodor Dostojevskij, Ernest Hemingway og Harold Pinter presenterer Cafeteatret Fredrikstad sin nye produksjon, Farvel til seierherrene, som har urpremiere onsdag 31. august 2016 og spilles i Gamlebyen, Fredrikstad under litteraturfestivalen Ord i grenseland og Kulturnatt Fredrikstad, totalt syv forestillinger. Billettsalget har startet!  Billettbestilling på mobil 41251870 eller i kommentarfeltet på Cafeteatret Fredrikstads facebookside. Oppsetningen er støttet av Fredrikstad Kommune og Fritt Ord

  Finn ut mer »

  Samtale med Alf Cranner

  3. september kl. 18:00 - 18:45

  Teglhuset

  Færgeportgaten 78b 
  Gamle Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  En samtale om Alf og Alf. Alf Cranner sitt vennskap og samarbeid med Alf Prøysen er blitt til bok. Møtet med Prøysen kom til å få avgjørende og varig betydning for Cranners utvikling som artist. Fra de traff hverandre i 1964 og frem til Prøysens død i 1970, oppfattet han Prøysen som “en åndelig far, bror, rådgiver og venn”. Prøysen på sin side møtte endelig en sanger som bedre enn noen annen mannlig artist kunne fremføre hans viser slik de…

  Finn ut mer »

  Odd Karsten Tveit og Morten Strøksnes – journalistisk mestermøte

  3. september kl. 19:00 - 19:45

  Teglhuset

  Færgeportgaten 78b 
  Gamle Fredrikstad, Fredrikstad 1632 Norge 

  + Google Map

  Odd Karsten Tveithar mer enn noen annen norsk utenriksreporter fulgt de dramatiske konfliktspillene i Midtøsten på nært hold. Gjennom flere tiår har han skaffet seg et enestående kontaktnett på alle sider av frontene, spesielt i Israel, Palestina og Libanon. I De skyldige beskriver han fortrolige møter og samtaler med politiske og militære ledere, etterretningsfolk på alle nivåer, militsledere og attentatmenn – og deres ofre. Vi ser også konflikten gjennom blikket til norske og amerikanske diplomater og etterretningsfolk, fra Lillehammer-drapet…

  Finn ut mer »

  Gudstjeneste

  4. september kl. 11:00 - 12:00

  Østre Fredrikstad kirke

  Kirkegaten 25 
  Fredrikstad, Gamle Fredrikstad 1632 Norway 

  + Google Map

  Sokneprest Linn Therese Jordheim Larsen holder gudstjeneste. NRKs mangeårige afrikakorrespodent Tomm Kristiansen deltar under gudstjenesten.

  Finn ut mer »