Back to All Events

Jubileumsfest for hele familien: Tordenskjold og slaget om Dynekilen - Sted: Skjærhalden og Isegran


Tordenskiold kommer til Fredrikstad og Hvaler - ta med familien til årets sjøslag!

Alle foto: © Visit Hvaler

I forbindelse med jubileumsmarkeringen av slaget i Dynekilen vil det på Skjærhalden på Hvaler og Isegran i Fredrikstad den 8. og 9. juli arrangeres sjøslaget «Slaget i  Dynekilen år 1716». Sjøslaget gjenskaper sjøslaget der Tordenskiold med sin flåte overrasket svenskene og dermed hindret et angrep på Norge.

Denne dagen kan du være med å gjenoppleve slaget med  tidsriktige fartøy på fjorden, svenske og dansk/norske soldater i heftig kamp og et spektakulært sjøslag med masse «kuler og krutt» som fenger liten og stor, samt mye annet på programmt i jubileumsfeiringen av vår store krigshelt, Peter Wessel Tordenskiold og slaget om Dynekilen.

Folkehelten Tordenskiold skal hylles i Fredrikstad og Hvaler i sommer.

Posted by NRK Østfold on 8. april 2016

PROGRAM

TORDENSKJOLD-JUBILEUM
Slaget i Dynekilen 1716 ­ 
Fredrikstad / Isegran – 2016

 

Jubileet arrangeres 8­–9 jul 201 på Isegran i Fredrikstad. Tordenskjold er en nasjonal helt som gjennom århundrer har vært pensum i skolen. Han har lokal identitet til Fredrikstad – har vært flere ganger i byen. Det er 300 år siden han gikk inn i Dynekilen og endret historien mellom Sverige og Norge.

Tordenskjold har ikke bare hatt betydning som militær strateg, men også vært et symbol for handling, kraft og mot. Vi ønsker å slå sammen alle gode krefter til et minneverdig jubileum som ikke bare ivaretar en maritim strateg og sjøhelt – men som setter fokus på det gode naboskap med tre nasjoner Sverige, Danmark og Norge.

 

ARRANGEMENTET
Handling - kraft og mot! 

Fredag 8. juli

1700 talls skip / Sjøforsvaret eiler fra Isegran til Dynekilen med gjester for å feire slaget – NRK samt SVT1 er med på seilasen. Minnemarkering av falne på stedet!

Bohus Elfsborg Caroliner er oppstilt på land med kanoner i Dynekilen – og vil svare på ilden fra fregatten.

På Isegran: Historisk teltleier med salg, informasjon – film om Tordenskjold for barn i tårnet ­ leker for barn m.mer

Offisiell middag for gjester / Tordenskjolds Taffel Kommandantgården i gamlebyen.

 

Lørdag 9. juli

12.00 ­ Skip gjør klar til sjøslag utenfor Isegran – med aktuelle båter.

Reenachtmentgrupper stiller opp på land til slagscene og eget program for slaget i Dynekilen…

Historisk teltleier på Isegran samt salg til publikum etter slaget mmer

Tordenskjold taffeor publikum samt alle reenachtment grupper Festfyrverkeri

 

HANDLING – KRAFT OG MOT! 

 

Kampen om kysten Norge/Sverige var et eksempel på landenes kamp om tilgangen til ressurser. Havet var den arenaen hvor ressurser kunne fraktes raskt. Historien forteller med spennende eksempler hvordan denne kampen foregikk i den Nordiske krig.

Når vi 300 år senere kan vise verden at vi kom langt lengre med fredelige midler –og at vi i dag lever sammen som to av verden beste land å bo i – er dette en viktig historie å minnes.

Jubileet vil ikke bare hylle Handling – Kraft og Mot til en nasjonalhelt– men to nasjoners kamp til det gode naboskap som har fått utvikle seg videre innen næring, handel og tjenester.

Kontakt:
Kyrre Sæther
Prosjektleder
Tordenskioldjubileet
Mobil: 481 81 312
E-mail: kyrre@humormanagement.no

Programtekst hentet fra: http://www.tordenskiold.org/


Følg forberedelsene og den flotte gjengen i  foreningen "Orlogstasjon Isegran av 1684". Det er denne foreningen som står bak arrangementet, og de trenger sikkert mange frivillige som kan bidra med entusiastisk arbeidsinnsats:

 

Programmet er veldig ferskt, så vi kommer tilbake med ytterligere info og tidspunkter.