Back to All Events

ISRAEL – EN APARTHEIDSTAT?

Tirsdag 7. juni 2016
Klokken : 19:00 - 20:30

Pris: 
Sal: Thygesen
Arrangør: Palestinakomiteen i Fredrikstad og omegn

Sommeren 1964 reiste Peder Martin Lysestøl til Israel. Han ville bidra til en bedre verden gjennom å jobbe frivillig i en jødisk kibbutz. Våren 1967 deltok han på den første internasjonale studentkonferansen i Kairo. Under konferansen besøkte de Gaza og de store palestinske flyktningeleirene. Den brutale virkeligheten som møtte ham her fikk ham til å forstå at den idylliske kibbutzen i Israel var bygd på jorda til fordrevne palestinere. Hvordan kunne ideen om å bygge en stat på et annet folks jord oppstå? Og hvordan kunne den la seg gjennomføre? 

Historien om palestinerne fortalte Lysestøl i boka Palestinerne, historie og frigjøringskamp. Men det er også nødvendig å forstå staten Israel – dens utvikling til en høyteknologistat, og dens utfordringer. En av utfordringene er den internasjonale BDS-kampanjen.

Peder Martin Lysestøl er sosialøkonom. I sin nye bok Israel. Bak muren av myter og propaganda har bl.a. vist hvordan de økonomiske aspektene ved Israels okkupasjon av Palestina er avgjørende for å forstå den sionistiske strategien.